Транспортний податок 2018 (02.03.2018)

2018-03-02

Податок на майно на території України ввели в 2015 році. Останній, в свою чергу, можна поділити на три категорії:

Платниками цього податку виступають як фізичні особи (враховуючи нерезидентів), так і підприємства.

Стосовно транспортного податку (податку на авто), варто зазначити, що в різний час він виглядав інакше:

  • Збір за першу реєстрацію автомобіля, яким обкладались транспортні засоби під час першої реєстрації на території України;
  • Транспортний збір (сплачувався під час техогляду та перереєстрації авто).

На момент написання даного матеріалу власники автомобілів сплачують виключено податок на авто.

Як змінювався транспортний податок?

В 2015 році податок на авто почали сплачувати власники легкових автомобілів, вік яких не перевищував 5 років, а об’єм циліндрів двигуна перевищував 3000 куб.см та 2500 куб.см для бензинових та дизельних двигунів відповідно.

В 2016 році процедура оподаткування дещо змінилась. Тепер транспортний податок повинні були сплачувати власники авто, вік яких не перевищував 5 років від дня виготовлення, а ринкова вартість перевищувала 750 мінімальних заробітних плат в Україні.

В 2017 році правила змінились знову. Так, податок на авто повинні сплачувати власники автотранспорту, вік яких не перевищує 5 років від моменту виробництва, а ринкова вартість складає 375 мінімальних заробітних плат (3723 грн. в 2018 році).

Хто визначає ринкову вартість авто?

Визначення ринкової вартості транспортного засобу здійснюється Мінекономіки. Для цього аналізується модель, марка, тип двигуна, рік випуску, тип коробки передач і пробіг. Відповідна інформація для кожної марки авто публікується до 1 лютого у відкритому доступі.

Хто повинен платити податок на авто в 2018 році?

Платниками транспортного податку в 2018 році являються фізичні та юридичні особи (в тому числі іноземні), на які зареєстровано авто. Потрібно зазначити, якщо авто було реалізовано за допомогою генеральної довіреності – платити податок на авто буде особа, яка вказана власником в Реєстрі МРЕВ.

Розмір податку

У річному вимірі ставка оподаткування складає 25 тисяч гривень за одне авто. Таким чином, якщо ви володієте транспортними засобами, які підпадають під оподаткування, ви повинні сплачувати податок за кожне авто.

Як оплатити транспортний податок 2018?

В залежності від статусу платника податку Податковим кодексом України визначається відповідний спосіб оплати податку. Так, процедура сплати транспортного податку в 2018 році фізичною особою відбувається наступним чином:
Податок на авто сплачується раз на рік на основі сповіщення, отриманого від органу ДПС за місцем реєстрації фізичної особи (виключення для іноземців, сповіщення відправляється за місцем реєстрації авто). Повідомлення повинно бути відправлено платнику на реєстраційну адресу проживання до 1 липня звітного року. В повідомленні вказується сума податку, а також реквізити банку, за якими необхідно сплатити транспортний податок.

З попереднього абзацу можна зробити висновок, що відсутність податкового сповіщення є підставою для несплати податку на авто. Однак несплата може стати причиною відповідних санкцій, оскаржити які можна тільки в суді.

Також підкреслимо, що згідно до змін Податкового кодексу в 2018 році, якщо податковий орган не надав або не відправив повідомлення платнику, з останнього знімається відповідальність за несплату податку. Тим не менше ця сума може бути нарахована в наступні роки (не більше ніж за 3х роки часу).

Транспортний податок 2018 варто сплатити протягом 60 днів після отримання сповіщення. Зробити це можна онлайн за допомогою Портмоне. Для цього достатньо відвідати дану сторінку.

Contacts

We help 24/7

Portmone.com
Portmone Business

Customer Support Portmone:

Customer Support Portmone Business:

ic_email [email protected]

ic_location Stepan Bandera ave, 16-B, Makros Mall, 04073, Kyiv, Ukraine